Herbata czarna RASPBERRY & ROSEHIP w puszce 100g - Basilur

  • szt.
  • 53,38 zł / szt.
  • Niedostępny

Czarna herbata cejlońska z suszoną maliną, papają, owocami dzikiej róży oraz kwiatami nagietka i bławatka.

Herbata znana od wieków z dużą zawartością witaminy C. Filiżanka tego naparu zapewni chwilę słodkiego zapomnienia.

Waga netto: 100g

Skład: czarna liściasta herbata cejlońska (87%) z dodatkiem malin (4,5%), papai (6%), owoców róży (1%) i bławatka (0,5%)

Kraj pochodzenia: Sri Lanka

Gatunek: FBOP (Flowery Broken Orange Pekoe)

Czarna Herbata:
Najbardziej popularny rodzaj herbaty. Poddana jest długiemu procesowi produkcji. Podstawowe etapy to: więdnięcie, zwijanie, fermentowanie i suszenie. O walorach smakowych decydują takie czynniki jak: kraj pochodzenia herbaty, plantacja, czas zbiorów czy stopień zwiędnięcia.

Czarne herbaty cejlońskie uznawane są za najlepsze na świecie. Starannie dobrane górne liście z krzewów dają napar godny polecenia koneserom.

Sposób parzenia:
Łyżeczkę herbaty zalać gorącą wodą o temp. 95 st. C (tzw. biały wrzątek; gorąca niewrząca), parzymy na dwa sposoby:
- Przy parzeniu krótkim do 3 minut , napar jest orzeźwiający i pobudzający.
- Przy parzeniu dłuższym do 5 minut, daje napar o działaniu relaksującym.

Zbyt długie parzenie, powoduje cierpkość w smaku naparu.

Liście czarnej herbaty nadają się wyłącznie do jednokrotnego zaparzenia.