Herbata czarna MANGO & PINAPPLE w puszce 100g - Basilur

  • szt.
  • 53,38 zł / szt.
  • Niedostępny
Czarna herbata cejlońska z dodatkiem ananasa, mango, skórki pomarańczowej i bławatka.

Ten niezwykły smak herbaty przeniesie Cię w daleką i niezapomnianą tropikalną podróż. Jedna z bardziej rozpoznawalnych mieszanek marki Basilur Tea. Jest to jeden z pierwszych owocowych smaków jaki został skomponowany wraz z wejściem marki na rynek międzynarodowy. Do dzisiaj mieszanka ta uznawana jest za topową pozycję owocowych cejlońskich herbat.

Waga netto: 100g

Skład: czarna liściasta herbata cejlońska (76,65%) z ananasem (8%), mango (8%), skórkami pomarańczy (3%), bławatkiem (0,6%) oraz naturalnym dodatkiem aromatu mango (3,75%)

Kraj pochodzenia: Sri Lanka

Gatunek: FBOP (Flowery Broken Orange Pekoe)

Czarna Herbata:
Najbardziej popularny rodzaj herbaty. Poddana jest długiemu procesowi produkcji. Podstawowe etapy to: więdnięcie, zwijanie, fermentowanie i suszenie. O walorach smakowych decydują takie czynniki jak: kraj pochodzenia herbaty, plantacja, czas zbiorów czy stopień zwiędnięcia.

Czarne herbaty cejlońskie uznawane są za najlepsze na świecie. Starannie dobrane górne liście z krzewów dają napar godny polecenia koneserom.

Sposób parzenia:
Łyżeczkę herbaty zalać gorącą wodą o temp. 95 st. C (tzw. biały wrzątek; gorąca niewrząca), parzymy na dwa sposoby:
- Przy parzeniu krótkim do 3 minut , napar jest orzeźwiający i pobudzający.
- Przy parzeniu dłuższym do 5 minut, daje napar o działaniu relaksującym.

Zbyt długie parzenie, powoduje cierpkość w smaku naparu.

Liście czarnej herbaty nadają się wyłącznie do jednokrotnego zaparzenia.