PEKTYNA CYTRUSOWO- JABŁKOWA 100g DO DŻEMÓW I GALARETEK NACJ-A2 100g New Life

  • Kod: 8880028
  • Producent: New Life
  • Dostępność: Wysyłka zwykle w 48h Wysyłka zwykle w 48h
  • szt.
  • 14,50 zł / szt.

PEKTYNA JABŁKOWO- CYTRUSOWA NIESKOESTYFIKOWANA DO DŻEMÓW ORAZ GALARETEK NACJ-A3 100g NEW LIFE

Pektyna to naturalna substancja żelująca występująca  w owocach. Idealna do przygotowania niskosłodzonych dżemów i galaretek owocowych.


Sposób użycia: Pektynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, w temp. ok. 60°C i dodać do gotującego się dżemu (przed końcem gotowania).  Zaleca się stosowanie ok. 8-16g pektyny na 1 kg owoców.

Pektyna cytrusowo-jabłkowa przeznaczona jest do niskosłodzonych przetworów owocowych (E440 (ii).

Warunki przechowywania: Produkt należy przechowywać w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu w temperaturze pokojowej        

Przepis na dżem niskosłodzony (ok. 33% cukru).

-Do 2 kg wybranych owoców wlać 100ml wody, zagotować.

-30g pektyny wymieszać z 1/3 kg cukru i wsypać do gotujących się owoców, mieszać przez 4-5 minut.

-Wsypać 2/3 kg cukru i gotować do całkowitego rozpuszczenia. 

-Dodać sok z cytryn lub łyżeczkę kwasku cytrynowego, rozpuszczonego w odrobinie gorącej wody.

- Rozlać gorący dżem do słoików i pasteryzować dżem przez 20 minut (we wrzącej wodzie).

-Odwrócone słoiki pozostawić do ostygnięcia.

Używając soku zamiast owoców można uzyskać pyszną galaretkę.